Supertankr

Glücklich allein ist die Seele die liebt

Month: juli 2008 (page 1 of 2)

Det grønlandske album II

groen11.jpg

groen12.jpg

groen13.jpg

groen14.jpg

groen15.jpggroen16.jpg
groen17.jpg groen18.jpg

groen19.jpg

groen20.jpg

Dash 8 – efter de problemer, der har været med netop den type fly var det jo særdeles spændende at prøve sådan en tur. Ingen slinger i valsen. Til gengæld er det altid en udfordring at flyve med små børn, det kan ikke andet end at blive lidt trangt til sidst

Ammassetter. Tørrede. En grønlansk spise. Smagte bedre end det lugtede, men det siger egentlig ikke så meget…

Camouflage fugle

Busskur

Tupilak. Lille mand ved stor mands postkasse.

Arkitektur

Sælflænsning

Lossepladsen

Moderne fædre

Grønlands ansigter

ansigtgroenland1.jpg

Rygsøjleansigt fundet i fjeldet.
ansigtgroenland2.jpg

Bagsideansigt med charmekrølle fundet i Nuussuaq/Nuuk.

Desuden et link med meget fine eksemplarer af ansigter. Tak til Musdyret.

Stort og småt

Fordøjer i disse timer indtrykkene og tidsforskellen fra Grønland. Overvældet over det barske lands dimensioner. Det tog enormt lang tid at flyve hen over den indlandsis. Hele Danmarks areal kan pakkes sammen alene i Godthåbsfjorden, siger de.

På den anden side bor der kun knap 60.000 sjæle på øen. Befolkningstæthed 0,03 pr kvadratkilometer (127 i DK). Klaustrofobisk få.

Om jeg fatter hvordan de overlevede før moderne bekvemmeligheder.

Mystisk at være et sted, hvor det hele tiden er lyst, hvor ingen fugle synger, og hvor bevoksningen kun når snublehøjde.

groen8.jpggroen7.jpggroen1.jpggroen3.jpggroen4.jpggroen9.jpggroen5.jpggroen10.jpg

groen2.jpg

Klip nr. I fra fotoalbummet:
Is, kaffemik, Hotel Hans Egede, nightfishing, sæbeøje, tåge, dybvandsfisk, stribet klippe og Sermitsiaq.

Fusion

Julius: Er den ikke sej? den er camo-fraiche farvet.

Han bliver også ved med at omtale fædrelandet som: Danvark.

Netop hjemvendt fra ti-dages trip til Grønland, hvor vi besøgte Julius’ kæreste og hendes familie, må vi (endnu engang) erkende, at Julius taler utrolig meget. Især når man sammenligner med den jævnaldrende Anouk, der måske nok er den mere stille type, virker han som et talende vandfald. Han har en tendens til at gentage gentale det, han selv siger, som om han på forhånd regner med, at vi ikke svarer, og det sker endnu inden vi overhovedet når at formulere et svar på første spørgsmål. Han kædesnakker. Han har også en tendens til at spørge om ting, han allerede har fået forklaret for ligesom at sikre sig, at han har forstået tingene korrekt. Det er muligvis meget normalt, men kan være utrolig udmattende.

I flyveren på vej ind over Kastrup:

Fa-ar, er det Danvark? Er det Danvark, far? Bor Camilla i Danvark, far? Er København Danvark? Hvordan komme vi hen til Camilla, far? Fa-ar, skal vi med toget hen til Camilla? Er det et rigtig tog, far? Hvorfor er der ingen der styrer toget, far?

Undsoweiter.

Dagens høst

hoest.jpghoest2.jpghoest3.jpghoest4.jpg

Ti hindbærbuske plantet i efteråret, bar i dag det første modne bær. Plukningsceremoni.
Ribsbusken har mange år på bagen og tynges af al sin overflod. Vi går ombord hver dag og spiser røde perlekæder.
I postkassen et rigtigt håndskrevet brev. Ikke hverdagskost.

Blå cirkel

… er det velkendte klassiske discount kaffebrand, som tilsyneladende stadig hersker som det grå gulds foretrukne mærke. Det tenderer hjernevask den måde hvorpå brugergruppen nærmest som en indkøbsmæssig refleksreaktion hiver netop den kaffe ned fra hylden. Vanens magt må være stor, hvis man ligefrem foretrækker kaffe, der smager dårligt. Nå, men godt ord igen, det er jo bare supertankr-kaffesnobberi, smag og behag er forskellig, og det var egentlig ikke kaffe, jeg kom for at tale om.

For der findes altså også en anden slags blå cirkler. Var for nylig på google earth, og mens jeg virtuelt svævede over fædrelandet, nærmere betegnet et typisk dansk boligkvarter anno 2008, tegnede der sig et cirkelformet mønster. Det var nærmest strøet med gavmild hånd overalt på koteletgrundene i det ganske land. Det kunne være en raffineret og vidtgående reklame for Blå cirkel kaffe (tre-stjernet flyverbanner go home), ihvertfald er det også på grænsen til hjernevask. Det var børnefamiliernes musthave: trampolinen.
Kunne man få banket en hurtig lille konspirationsteori op ved at undre sig over, hvorfor alle trampolinkanterne er blå?

Jeg spørger mig selv: vil mine børn blive normale, hvis de må henslæbe deres barndom uden en trampolin? Jeg føler at presset for at joine den blå cirkels broderskab stiger.

På udstilling

bakdalgaard1.jpgbakdalgaard2.jpgbakdalgaard3.jpgbakdalgaard4.jpg

Nogle gange overskygger omgivelserne de værker man kom for at opleve. Det var næsten en af de gange.

Uhm

Kender I den her

Svær at modstå, når lækkersulten melder sig.

Gen

kroeller.jpgkroeller2.jpg

Sigurds varemærke er gyldne krøller. Hvor har han dem fra? spørger folk, og kigger forundret på husbond og jeg, der prydes af kommunefarve og – nogenlunde – glat hårpragt.
Standardsvaret har været, at krøllerne dem har han fra farfar, og straks har vi hevet et fotobevis frem, hvor arvematerialet fremgår.

Farfar sidst i 40’erne:

gen2.jpg

Der er ingen tvivl om, at de frekventerer samme hår-stylist.

Men hvordan generne bliver blandet op, det er ikke så enkelt endda.
Normalt foregår der regelmæssig granskning af undertegnedes baby-fotoalbum, men for det første har det boet en overgang i en flyttekasse og for det andet er tiden på mærkelig vis blevet mere sparsom (hvad mon vi lavede før vi fik børn?…)
Men på Julius’ opfordring fandt vi albummet frem, han ville nemlig gerne vide, hvordan hans oldefar så ud. Og jeg var nær faldet ned fra stolen, for der midt i min 70’er virkelighed sad Sigurd.

gen3.jpg

Mor og barn anno 1975

gen.jpg

Mor og barn anno 2008

Forunderligt.

Fælles tidsregning

Sms samtale med indbygger i hovedstaden:

Mig: Vi kommer cirka ved kaffetid.

Michael: Hvornår er kaffetid. Send lige en sms når I er på vej.

Kulturkløften mellem land og by eksisterer. I metropolen er det kaffetid døgnet rundt. På landet holdes spisetiderne i hævd: middag kl. 12, kaffe kl. 15 og aftensmad kl. 18 – uanset om man er sulten eller ej. Individualisme kontra tryghed i de faste rammer.

OMG – jeg er ved at være (gen-)integreret.

Older posts

© 2019 Supertankr

Theme by Anders NorenUp ↑