Supertankr

Glücklich allein ist die Seele die liebt

Date: 8. juni 2011

I turistfælden

kos52.jpg

Jeg har en stærk forkærlighed for kitch og turistfælder. Jeg ER så nem. Lidt hvidkalkede huse, en samling terrakotta krukker med krydderurter, en doven kat i figentræet skygge, en sortklædt bedstemor, der halvsover på plastikstolen. Det er Grækenland med stort G.

Ferie på Kos, Maj 2011.

kos171.jpg

kos82.jpg

Hvad er ægte og hvad er falsk? Bliver en solnedgang mere eller mindre amazing af at man skriver det på et skilt? Og findes det ægte ægte overhovedet? 

Hvad er mest ægte: Venedig eller The Venetian i Las Vegas. Begge steder er en iscenesættelse, så det kommer jo an på, hvilken type ægthed man vil have i sin oplevelse, om man foretrækker den gamle kulisse i Italien eller den nye i Amerika.

kos32.jpg

Hvis man skal tro oplevelsesøkonomerne Pine & Gilmore, der har skrevet en hel bog om begrebet autenticitet, så er det ægte en illusion. Det er individuelt, hvad vi vurderer som autientisk. Jeg må selv bestemme, hvad der er autentisk for mig og dermed om jeg vil dømme en oplevelse som inde eller ude.

kos101.jpg

Og det er på en måde en lettelse, når man har aftalt med sig selv, at man kan give sig hen til illusionen i stedet for at brokke sig over falskhed og plastik.Så nevermind at den store grækenlandsoplevelse er blandet godt op med det tunge artilleri af souvenirbutikker. For mig er det nok at man har gjort sig umage og fører sig frem med en vis stolthed og passion i behold og det gjorde de ægte grækere. Skønt!kos62.jpg

Lost & found

lostandforund1.jpg 

‘Hvad forventer du, når du siger til nogen, at du elsker dem?’ – spurgte han.

Og tiden gik i stå.

… 

Jeg har set en lille animationsfilm, der har rørt mig. Den rammer en tangent af genkendelse dybt inde i mine værdier. Filmen handler om venskab og kærlighed. 

Lost & Found:

En dag banker en pingvin på hos en dreng. Et uventet besøg. Pingvinen insisterer vedholdende på drengens selskab. Den vader bare ind. Men da de ikke har noget fælles sprog at kommunikere på, forstår drengen ikke, hvorfor pingvinen er dukket op på hans dørtrin. Han forsøger at skaffe sig af med ‘problemet’.

‘Now anyone could be forgiven when faced with such uninvited problem for choosing the easy way out… but then again some people just don’t have it in them to do anything other than the right thing’ 

Men drengen er en uselvisk type og han sætter sig for at hjælpe sin næste og bringe pingvinen hjem – til Sydpolen. For der har han læst i en bog, at den hører til.

If something is worth doing, it’s worth doing yourself

Drengen bygger egenhændigt en robåd og sammen begiver det umage par sig ud på den farefuld rejse mod Antarktis.Endelig når de destinationen og pingvinen bliver sat af hos sine slægtninge. Og så falder 10-øren hos drengen, for det går op for ham, at han savner pingvinen, at den er ligeså ensom som ham selv, at den er blevet uerstattelig for ham. Der han troede de skulle hen sammen, var slet ikke destinationen. De blev venner undervejs. The journey is the destination – ikke Sydpolen. 

‘Hvad forventer du, når du siger til nogen at du elsker dem?’ – spurgte han. Det spørgsmål bliver jeg formodentlig aldrig færdig med at besvare, men Lost & Found og at møde en der stiller den slags spørgsmål har gjort en forskel.

‘Jeg forventer, at du har tillid til mig og mine hensigter, fordi jeg ved at sige de tre ord vil vise, at jeg har tillid til dig og dine hensigter’ svarede jeg ham. Men det er vel mere en forhåbning, der først kan blive til en forventning, hvis det at elske betyder det samme for den anden.

En kærlighedserklæring er for mig en gave, der betyder, at jeg vil gå langt og anstrenge mig til det yderste for at forstå, se og imødekomme den anden og dennes behov. I respekt for mine egne behov. Rummelighed, hensyn, tolerance, balance og gensidighed – håber jeg på og forventer jeg, hvis det er gengældt.

Jeg ligner drengen i filmen i hans iver og stædighed for at hjælpe sin næste, og jeg ligner ham nok også på den måde, at jeg godt kan komme til at overse nuet i anstrengelserne for at forfølge det, der i min virkelighed er den andens mål. I aim to please…

Dem jeg elsker vil jeg hjælpe i vidtstrakt omfang: jeg ville bygge en robåd og egenhændigt ro dem til Sydpolen. Men jeg øver mig nu i langt højere grad at lytte til mig selv og mine elskede. Hvis jeg bliver bedt om en rotur til Sydpolen, så ville jeg gøre det, hvis jeg kunne og hvis jeg troede, det var den rigtige destination, og det ville jeg stole på, at det var, når den jeg elsker, siger det.
Omvendt forventer jeg af dem, jeg elsker, at de sætter alt til side for at hjælpe mig, når det virkelig gælder. Hvis de på nogen måde kan.
Men jeg elsker kun dem, jeg føler mig overbevist om ikke vil udnytte gaven og misbruge gaven eller tage den for givet. Dem jeg elsker vil med andre ord ikke spørge om en tur til Sydpolen bare for sjov skyld. Det forventer jeg.
… 

Det er i den forbindelse spændende at fundere lidt over, hvornår man ved, at man elsker et andet menneske. Hvornår er man i det bevægede øjeblik, hvor kærligheden eksisterer, hvor fornemmelsen af uerstattelighed strømmer gennem kroppen: lige nu nyder jeg dig så meget, lige nu er gensidigheden så dyb, lige nu er vi så tæt og intime, lige nu forstår vi hinanden så godt, lige nu er vi tunet så meget ind på hinanden, lige nu er vi i et flow, lige nu er gensynsglæden så stor, lige nu savner jeg dig så meget, lige nu stoler jeg så meget på dig – at jeg føler at jeg elsker dig.

Noget kunne tyde på, at det er meget individuelt, hvornår man ankommer til kærlighedens øjeblik, om man overhovedet ankommer, og hvor længe det varer … som kommentarerne her kredser om, så kræver det også et vist mod at have fred nok med sig til til at give plads til uerstatteligheden.

Desuden er det jo også  svært og besværligt at bygge robåde, sammen og hver for sig, for hinanden og at modtage hinandens robåde, og der er langt til Sydpolen, hvis det er der man vil hen. Men det er altid mere spændende at begive sig afsted og udforske hinanden end at sidde alene uden at elske.

lostandforund31.jpg

lostandforund41.jpg

Hvad forventer du, når du siger til nogen, at du elsker dem?

Køn

andet1.jpg 

Andet, hm… Så imødekommer man da alle brugere…

© 2018 Supertankr

Theme by Anders NorenUp ↑