• Nørderi

  Hvad er kunst?

  Kunst er det, man ikke kan. Hvis man kunne, var det jo ingen kunst.

  Storm P 

  Er det noget subjektivt?

  Er det noget objektivt?

  Er det kultur?

  Er det kommunikation?

  Er det snobberi?

  Er det natur?

  I don’t care. Kunst er for mig, når nogen udtrykker sig (med den intention at skabe kunst) og dermed skaber en oplevelse, som transformerer mig. Følelsesmæssigt eller intellektuelt.

  Når jeg selv udtrykker mig er min drivkraft nysgerrigheden og trangen til katarsis, helt ligesom en maler (kunstner?) som jeg beundrer og som har givet mig mange bevægende momenter:

  kvium.jpg

  Der er meget, jeg ikke kan holde ud at se. Jeg er en rigtig tøsedreng, men en nysgerrig en af slagsen. Det kan godt være en af de grunde til, at jeg har valgt at være kunstner, fordi jeg tager livet i små portioner og bearbejder dem, siger kunstneren, der betragter sin kunst som en renselsesproces:

  I mange tilfælde er min kunst en ren katarsisbevægelse – simpelthen en gennemlevning af, hvad det er, jeg oplever og ser i virkeligheden. Jeg prøver på en og anden måde at omskrive det, for ligesom at se, hvorfor fanden det er, vi er sådan? Og hvorfor vi gør de ting, vi gør«, grunder han, mens han tager en slurk te med den ene hånd og et drag af den rygende cigaret, som oftest sidder i den anden hånd.

  Michael Kvium 

 • Godbidder

  Hverdagspoesi

  Jeg har en fascination af indkøbssedler, og de historier og hemmeligheder, der ligger gemt i  sammensætningen af dagligvarer. Det er som en lille opskrift til et liv og jeg lurer nogle gange mine medmennesker over skulderen for at få et glimt af den verden, de lever i.
  Hørte også engang om en forsker der sammenlignede dosmer-sedler med kasseboner for at spore vores indkøbsadfærd. Hvor lader vi os forføre, og hvor holder vi os til planen.

  Forleden traf jeg denne seddel glemt i pålægsdisken i Fakta. Lige på det spændende punkt mellem salami og grovhakket leverpostej.

  ostitlvagnog-mig.jpg

  ostitlvagnog-mig2.jpg

  En nærlæsning afslører at det er mandag i Odder.

  Det er Vagns kone, der skriver sedlen. Først var det planen at der skulle købes ost til Vagn, men Vagn havde åbenbart ost nok – og det blev istedet ost til mig (altså til dosmer-seddel-poeten)

  Brød

  4 Mælk

  Hambryg

  Ost Vagn

  Leverpostej

  Reje Ost

  Tunn

  Æg Rosiner

  Rasp

  Letta

  Ost mig

  Varerne og håndskriften minder mig om min farmor. Bortset fra at der ikke er nogen søde sager noteret. Gad vide om Vagn kone også havde pensionist trolley, strikhue og spinlon kjole.

  ostitlvagnog-mig3.jpg

  Jeg holder af hverdagen

  Selv gennem alle dens irritationer

  Bussen der skramler udenfor på gaden

  Telefonen der uafladelig forstyrrer det smukkeste, blankeste stillestående ingenting i mit akvarium

  Fuglene der pipper fra deres bur

  Den gamle nabo der ser forbi

  Ungen der skal hentes i børnehaven netop som man er kommet i gang

  Den konstante indkøbsliste i jakkelommen

  med sine faste krav om kød, kartofler, kaffe og kiks

  Dan Turell 

 • Wonderboys

  Første klasse

  1klasse_3.jpg

  Sge.

  Selet.

  Er det ikke bare cute?

  Børne-stavning er et begreb, jeg nu har stiftet bekendskab med. Når jeg kommer til at rette Julius i hans skriverier (man er jo fra den gamle skole…), får jeg straks at vide, at han godt må stave, som han synes, det lyder. Rullende øjne og et anstrengt: ‘MOOOR’ kommer ud af hans mund. Jeg er åbenbart håbløs.

  (Men jeg er jo også i lære som forælder i den moderne folkeskole)

  Håbløs er han til gengæld ikke. Han er ihærdig, for det meste – ikke for meget, ikke for lidt. Og samvittighedsfuld, nogle gange lidt for meget. Og videbegærlig – kan det overhovedet blive for meget? nej vel. Det er en fornøjelse.

  1klasse_2.jpg

  Lektielæsning

  1klasse_1.jpg

  Min store dreng første dag i første klasse – spændt på fremtiden.

 • Melankoli

  Søndags sange

  Fem sange fra soundtracket til hviledagen chez Supertankr:

  brigde_over_troubled_water.jpg

  every_breath_you_take.jpg

  thank_you_stars.jpg

  perfect_day.jpg

  Gæt selv hvilke….

  Desuden denne Beatles i lækker forklædning:

  Here I stand head in hand

  Turn my face to the wall

  If he’s gone I can’t go on

  Feelin’ two-foot small

  Everywhere people stare

  Each and every day

  I can see them laugh at me

  And I hear them say

  Hey you’ve got to hide your love away

  Lennon/McCartney

 • Det sagde de ikke noget om...

  Blind spots

  blindspot.jpg

  En skytsengel, en femme fatale, en meget mor-agtig-type. Kan det være en og samme person. Åbenbart. Alle udsagnene overraskede mig lige meget. Og tænk at blive set på måder, man ikke selv har fantasi til opdrive. Der er masser af blinde vinkler.

  Den med femme fatale fik mig omkuld af grin – i en hel uge. Den var så langt fra mit eget kendte område, at det var utrolig grinagtigt og på en underlig vis også en smule smigrende:

  En femme fatale er karakteriseret ved at bruge sex som våben og vej til at opnå, hvad hun vil have – gerninger som for det meste er af den kriminelle slags.

  Nej vel. Ikke ligefrem spot-on.

  Spekulerer fortsat over hvordan man finder vej rundt i spejlinger, projektioner og feedback fra omverdenen. Og hvordan man sorterer i det man skal tage til sig, tage hensyn til eller holde ud i strakt arm.

  Joharis vindue

  johari.jpg

  I et trygt og tillidsfuldt forhold åbnes portene gradvist for flere facetter og ansigter. Man vover sig ud og står som den man er – på godt og ondt.

  Min kloge ven nævnte forleden, at han nu havde set mig græde flere gange, men aldrig set min vrede. Og netop der må jeg erkende, at fordi vrede for mig (desværre) er en meget farlig, forbudt og fordømt følelse, så lufter jeg den yderst sjældent. Men den er der. Den dag jeg viser dig vreden, så har du min fulde tillid.

  Update: Og nej, kloge ven, det betyder ikke, som du nævnte, at du har carte blanche til at skabe dig uhæmmet, fordi jeg alligevel ikke bliver vred på dig.

 • Den store kærlighed

  There ain’t no cure

  love.jpg

  for love

  Heldigvis fristes jeg til at sige. Tænk hvis der var. Så var der jo ingenting på spil.

  Når Leonard synger, så er det ulykkelig kærlighed han efterspørger en kur for, og i det perspektiv bliver sangen lidt rigeligt klistret ind i teatralsk og vansmægtende selvmedlidenhed efter min smag. Men som hyldest til kærlighedens storhed er der mange smukke ordbilleder:

  All the rocket ships are climbing through the sky

  The holy books are open wide

  The doctors working day and night

  But they’ll never ever find that cure for love

  There ain’t no drink no drug

  (Ah tell them, angels)

  There’s nothing pure enough to be a cure for love

  Intet er så rent!

 • Nørderi

  Livet er for kort

  til kedelige biler.

  faetter3.jpg

  faetter4.jpg

  faetter1.jpg

  Min fætter har sejlet dette pragtstykke af en bil over Atlanten for at cruise rundt med manér, på amerikaner-manér og … fire kilomenter på literen.

  faetter5.jpg

  Livet er for kort til kedelige biler. Livet er i det hele taget for kort til at lade være med at nørde. For kort til ikke at være begejstret. For kort til ikke at forfølge sin passion.

  Tror jeg mangler et nyt bjerg at bestige. Et nyt mål at forfølge. En hemmelig drøm at virkeliggøre. Forslag modtages gerne.

  Hvad er dit liv for kort til?