Følsomhed for detaljer

sugeroer

Jeg vil sige noget om opslugthed. Nogen kalder det flow, andre zen… Flow er fuldstændigt fokuseret motivation. Når vi retter vores opmærksomhed mod det samme i lad os sige et kvarter, så fatter vi interesse. Det er en særlig menneskelig kvalitet, og når vi fatter interesse, lægger vi mærke til flere og flere detaljer og sanser finere og finere. Det kalder vi for differentiering.

Jeg kan spille på sugerør. Første gang man prøver røret, kan man med yderste besvær finde et lille bitte område, hvor der kommer en tone frem. Efter nogen tid – år måske – kan du spille med en overraskende stor og smuk klang eller hviskende svagt, blødt eller hårdt, skarpt eller rundt. Du er blevet bevidst om ekstremt mange detaljer.

Den ekstreme følsomhed for detaljer følger med mesterskabet.

Mesterskabet giver os adgang til et fuldstændigt nærvær, en fuldkommen koncentration. Adgangsbilletten  til nærværet er, at de krav vi stiller til os selv stiger vedholdende.

Peter Bastian – Mesterlære

sugeroer2

Øvelse i at se: Tegneundervisning:  alle får udleveret en kartoffel og skal se på den i nogle minutter. Hvilket de gør, men hurtigt bliver utålmodige. Kartoflerne lægges i en balje og blandes, og eleverne bliver bedt om at finde deres kartoffel. Ingen kan finde deres egen. For det viser sig jo, at folk faktisk ikke rigtig så deres partikulære og unikke kartoffel. De får chancen igen, og får denne gang 20 minutter til at se intenst på den. Ingen er nu længere i tvivl og kan finde deres unikke kartoffel i baljen.

Pointen  er at den blindhed over for, hvad der faktisk foregår lige for øjnene af os kan gælde på alle livets vilkår og situationer.

Finn Thorbjørn Hansen – Den taktfulde vejleder

sugeroer6

Nogen spiller på sugerør, nogen dyrker kartofler – mestring, forfinelse og flow kan antage alle former. Jeg koncentrerer mig om at se. Opmærksomt. Se mønstre, overraskelser, balancer, ubalancer. og ønsker mig at mestre netop denne kunst. Jeg hørte et fantastisk foredrag med den fantastiske Jon Burgerman på Pictoplasma i Berlin, hvor han viste dette billede for at illustrere, hvordan han tænker, og hvad han lægger mærke til.

Og jeg tænkte: endelig en der formulerer, hvordan det er at være mig :-)

sugeroer3

sugeroer4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *