Kvidder

En ny erkendelse i min indbakke: Min nye interesse for fugle er som en kæmpe hemmelig verden, der åbner sig. Der er basis for nørderi på mange planer. Alene det at fastslå nøjagtig hvilken fugl, der sidder og kvidrer i busken, er en videnskab. Fjerdragten varierer ikke bare fra han til hun, men også med årstiden, for ikke at tale om, at ungfugle og unger ser forskellige ud.

Et andet stort kapitel er sangen. Når fugleeksperterne i mine bøger beskriver sangen opstår overraskende sammenligninger og poetiske formuleringer.

Et par eksempler:
‘Et dybt, udtrukket “aarrrrrrrrah” – som en motorsav, der sættes i gang i det fjerne.’

‘Har en svag, meget langsom, dybtliggende sang. Hver strofe består ofte af fire toner: “dju dju dræ djyyuh”; de to første er ret lig flugtkaldet, det tredje lidt knirkende og det sidste en udtrukken, vemodig og meget smuk lyd. Synger ret sjældent.

Fantastisk. Intet mindre.

Det første var en lunde. Men hvad var det andet? Nogen forslag?

7 thoughts on “Kvidder

 1. Min mor styrer for vildt med det der fuglekvidder – “næ, hør, en rødternet mudderklirre” (eller hvad de nu hedder). “Øh, nå?”

  Jeg kan gøgen, uglen, duen og de forbistrede svaler! Så med en ret begrænset udelukkelsesmetode, gætter jeg på, hmmm, en gærdesmutte eller måske en blåmejse??

 2. Ja, jeg er så ikke mødt på arbejdet endnu!

  I fuglebiblen under vipstjert står der:
  ‘Den korte sang “tje-i” fremføres i et langsomt tempo med pauser på 3-4 sek. mellem hver strofe. Den opfattes normalt ikke som en sang, men som en række kald’

  Her igen noget for fuglenørder: hvad er nu lige helt præcist forskellen på sang og kald?

  Lene tampen brænder ikke. Jeg kan afsløre, at der er tale om en finke og at den foretrækker solsikkefrø på foderbrættet.

 3. Bingo. Vi siger tillykke til Lene :-) Jeg tror du har en stor fremtid indenfor fuglekvidder og som du selv antyder så ligger det også i generne. Jeg slår jo bare op i biblen (den om fugle – forståes), jeg har ingen kompetencer på det område.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *