Mod

Et faldskærmsudspring er strengt taget ingen særlig risiko. Det er bare en efterligning af livets virkelige risiko. Kærlighed, intimitet og ‘de andre’ er virkelig risiko.
Hvad er rafting i forhold til afvisning?
Hvad er elastikspring i forhold til den elskedes telefon, som aldrig ringer?

Finn Skårderud Uro

Hvad er mod? Skåderud mener, at mod er når man vover at elske.

Love is giving someone the power to destroy you, but trusting them not to.

Hvad er mod? Det vil jeg gerne spørge Jer om.

Jeg har spurgt mig selv, jeg har spurgt min kloge ven, jeg har spurgt min passionerede veninde. Min kloge ven siger, at mod er, når man sætter sit liv i spil – eller på spil. Man er modig, hvis man tør risikere at miste noget man har – eller tror man har. Om det så er fodfæstet, en andens beundring, venskab eller livet.

Foreløbig er jeg der, hvor jeg tænker, at mod er, når man overskrider sine egne grænser og trodser sin frygt. Jeg tænker, at mod er relativt. Og i den forstand kan mod være i det store og i det små.

Min passionerede veninde taler om, at det man synes viser andres mod siger mere om en selv – end dem. Det jeg beundrer og anser for modigt hos min ven opfatter han ikke nødvendigvis som modigt, og omvendt. Jeg synes eksempelvis, det er meget modigt, når man står fast og kæmper for sin overbevisning og sin mening uanset prisen. Det tør jeg ikke altid selv.

Kroppen ved godt, hvornår man er modig. For mit vedkommende får jeg problemer med maven, jeg ryster på hænderne og min stemme skælver, når jeg vover mig ud af min komfort-zone.

Hvad er mod? Jeg har faktisk også bedt  mine studerende om at illustrere det. Det kom der mange interessante svar ud af. Et af de bedste er her (og den bliver ikke mindre god af, at en fugl har hovedrollen):

Hvilken modig handling beundrer du? I hvilken situation har du oplevet mod – dit eget eller andres?

10 thoughts on “Mod

 1. Er denne kloge ven mon rigtig klog?! Er enig i at det er modigt at sætte sig selv i spil, men det er vel ikke hverken klogt eller modigt at sætte livet på spil, bortset fra særlige tilfælde som fx at være modstandsmand i krigstid..
  Og er man modig hvis man tør risikere noget man har eller tror man har? Jeg mener det er modigt at risikere at gå efter noget man gerne vil have, men ikke har – endnu.
  Eller at være ambitiøs med det man har, frem for at være nøjsom. Det er modigt at gå efter det bedste, det man har brug for og brændende ønsker sig..
  Det er modigt at kæmpe for at beholde og udvikle det man har og sætter pris på – det er modigt at gå fra noget som ikke er godt nok..

 2. Udvikling begynder for enden af komfortzonen..
  Livet er også at have mod til at nyde, hvile og være i komfortzonen. Der hvor det er godt, rart, let, i orden. At turde hengive sit til at der ikke behøver være noget i vejen hele tiden.
  Det kræver for mange et meget større mod end larm og ballade og drama. Det er utroligt hvor forstyrrede mange mennesker er, hvor meget de forstyrrer sig selv og hinanden.
  Mod er for mig at lade være. Det meste af tiden. Jeg beundrer mennesker som kan være på to spor, bevæge sig frit mellem to spor; udvikling og livsnydelse.

 3. Sikken en fin video de søde piger har lavet. Mor er stolt!

  (Ved ikke så meget om det der mod. Er det ikke noget med at følge sin mavefornemmelse og turde gøre det den siger?)

 4. @ Line
  Om min kloge ven er rigtig klog. Nu er det jo mig, der smykker ham med den titel, (som han i øvrigt selv vægrer sig ved) men ja det er han. Jeg kan dog også godt se det kloge i at vende det med modet om, så det er rettet positivt mod det man ønske at have, frem for at risikere at miste det man har. Begge dele er vel modigt. Men hvad der er klogest kommer an på situationen.
  Du skriver: ‘Det er modigt at kæmpe for at beholde og udvikle det man har og sætter pris på – det er modigt at gå fra noget som ikke er godt nok.. ‘ Ja, men det kan jo i nogle situationer være yderst svært at vurdere hvilken strategi man skal vælge – at kæmpe eller give op. ‘Life is a balance of holding on and letting go.

 5. @ Line
  Jeg kan godt se at der er forskel på hvad der er modigt, og at for nogle er det modigt at blive uforstyrret et ‘kedeligt’ sted, men så er definitionen af deres komfort-zone vel også en anden – nemlig den zone hvor man ikke tør andet end at lade sig forstyrre, hvor man ikke tør være i ro. Jeg mener ikke at begrebet komfort-zone handler om et sted, hvor man er afslappet og nydende, men et sted, hvor man undlader at udfordre sig selv. Hvor man gemmer sig og keder sig på den dårlige måde. I komfortzonen bliver man sur og utilfreds – i længden.
  Selvfølgelig handler livet ikke om konstant udfordring og liv på kanten, men også om faser med nydelse og hvile. Så egentlig tror jeg vi er enige.

 6. @ JEBN Ja de er gode de piger :-)
  Og jo mod handler om at følge sin mavefornemmelse, så enkelt er det vel. Og nogle gange meget svært. Det kan jo være svært hvis det har konsekvenser for ens liv og omgivelser.

 7. Mod er mange ting….
  Tålmodig
  Frimodig
  Overmodig
  Langmodig
  Sørgmodig
  Vemodig
  Om det er mod at kæmpe for det man har, eller give slip på det, ved jeg ikke. Men I sidste ende er det måske et spørgsmål om at kunne kigge dybt nok i sig selv, og finde ud af, hvad der virkelig betyder noget for en – sin sande værdi; og så turde sætte alt på spil for det. Problemet er bare at finde ud af, hvad der betyder mest for en. Nogle siger, at man først kender den sande værdi, når man har mistet det. Nogle gange er det et lettelsens suk – hvorfor gav jeg ikke slip noget før, andre gange med fortrydelse og anger over hvad man har mistet. Hvis nogle har formelen til at svare på det, kræver det jo ikke mod at give slip. Men jeg ville give guld f

 8. @ Christian Ja mod er mange ting, hvad er det for dig?
  Der findes mange gode svar, men vel ikke endegyldige og eviggyldige – og kun generelle svar på, hvornår man skal slippe og hvornår man skal kæmpe.
  Sin sande værdi – findes der sådan en kerne, en endegyldig sandhed om en selv? den værdi skifter vel også efter omstændigheder, med visdom og ny indsigt, når følelser ændrer sig, når man ikke kan mere, når man oplever energi-opblomstring osv.

 9. Om der findes ultimativ sandhed om en selv – nej det tror jeg ikke, men det ville være rart med lidt mindre tvivl om, hvad der virkeligt betyder noget for en og hvad man dermed skal give slip på og hvad man skal kæmpe for… og mon ikke der er gode måder at finde frem til det på? Åbent spørgsmål til alle :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *