Tilfredshedsundersøgelse

tilfreds1.jpg

Hvis man nu har sat sig for at forfølge tilfredsheden, hvordan griber man så sagen an?

Jeg har kastet mig ud i et større togt – en oplevelsesrejse, der skal gøre mig klogere på, hvem jeg selv er, og hvordan jeg bedst indretter mit liv for at være i balance. Tilfreds.

Og det er komplekst, fordi der er en række behov at varetage.

Wikipedia: Et behov er noget som skal tilfredsstilles for at noget kan overleve, blive ved med at eksistere, vokse eller udvikle sig. Behov er det man har brug for at opfylde for at blive tilfreds.

Der er hverdagsbehov for mad og tag over hovedet, søvn,omsorg, ømhed,anerkendelse og så videre derudad med Maslow.

Men hvordan ved man lige, hvordan ens egne behov bedst bliver opfyldt. Hvor meget, hvor lidt og hvordan. Det er her opdagelsesrejsen for alvor går igang, for der ikke andet for end at prøve sig frem.

Nogle ting ved man ikke, fordi det er ukendt og ubevidst land, andre ting ved man først man savner, når man er rejst derfra. Ting man ikke vidste man manglede, og ting man tog for givet.

tilfreds2.jpg

En lille case om behov:

En nat vågnede en mand ved firtiden. Han var fuld af energi og uro. Hans kone lå ved siden af. ‘Jeg står op nu og går ud og bygger videre på udhuset’ sagde han til hende.
I søvne rakte konen hånden ud og tog kærligt fat i hans hånd. Bevægelsen skete i halv-søvne og berøringen fik manden til at gå ud som et lys.
Hans uro var ikke et udtryk for et behov for aktivitet, men derimod et behov for nærhed. Tryghed og en der holdt af ham.
Jeg vil bestemme –  Tverskov, Hoffmeyer & Jacobsen

DET kender jeg godt, og det er også altid ved firtiden, jeg vågner urolig, alene og anspændt.

Og hvad gør man så i den situation, når man er single og dermed ikke har en aftale med en som vil sørge for at opfylde netop det behov og man savner nærhed, kropskontakt … og en hånd der stryger ned ad ryggen.

Jeg holder mine børn så tæt ind til livet som muligt, så længe de gider. Jeg uddeler knus til højre og venstre i omgangskredsen, når jeg tør og tager mig sammen til at spørge. Og jeg betaler for at få massage. 

7 thoughts on “Tilfredshedsundersøgelse

  1. @ Marianne Velbekomme. Jeg har en bog du skal læse. Ikke fag men livsrelevant :-) så tror jeg snart vi skal have et topmøde om verdenssituationen.
    @ Musdyr Det ser jeg i den grad frem til.

  2. En af mine gode venner sagde for nylig at det er bedre at forfølge glæden end nydelse. Glæden giver større tilfredshed en nydelsen. Nydelse vil have mere – dør hurtig ud, mens glæden er mere vedvarende. Mine 2 cents :-)

  3. God pointe med forskellen på glæde og nydelse – på dybden og betydningen. Måske at sammenligne med en længere debat tidligere her på bloggen; forskellen på lyst og behov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *